Trollets tidsfördriv
Att slå ihjäl tiden, är vår vanligaste och mest tillåtna sysselsättning
trollet själv

Trolltyg är platsen för tankar om ditt och datt.
Du får gärna komma med förslag på ämnen, inget är för stort eller för litet.

Uppdaterat blir det i takt med nytt som händer.

 
 

ReceptetFröpaj med päron och äpple

Skala och skiva 4 stora äpplen och 2
stora päron och lägg dessa i botten på formen.
Strö över lite kanel efter behag.

Smält 400 gr smör och blanda sedan i 1 dl pumpakärnor, 1 dl solrosfrö, 0,5 dl
sesamfrö, 0,5 dl linfrö, 2 dl riven kokos, 1 dl kokosflingor, 1 dl hasselnötsmjöl,
2 dl havregryn och 2 ägg.
Lägg blandningen över frukten.

Grädda i 160 grader 15-20 min.

Servera med vispad grädde eller vispad kokosgrädde. Pajen kan med fördel
serveras kall och blir inte sämre av ett
par dagar i kylen.

 

Tidigare recept hittar du här:


kött/vilt/kyckling
fisk
soppor
desserter/drycker mm

 

Katthörnan

 

Forskning visar att katter undviker intriger och sällan slåss, men de stjäl gärna av varandras mat - i smyg.

I många fall liknar våra huskatter mer en soffpotatis en ett rovdjur. De blir matade, omhändertagna och kelade med. Men hur mycket instinkter har huskatterna kvar egentligen?

I en brittisk studie undersöks vad katterna
gör när vi inte ser. Katthalsband utrustade med GPS och kamera ska under en vecka registrera all data om vart 50 huskatter, i det lilla samhället
Shamley Green i sydöstra England, går – och vad de gör när de inte är hemma.

– Jag tror att det är alla kattägares dröm  att få veta vad deras katter gör när de går ut, säger Sarah Ellis, som är en av forskarna
som genomför studien.

Slåss sällan

Det visar sig att katterna rör sig relativt korta distanser från sitt hus, och inom ett väl avgränsat hemområde. Kommer en annan
katt in på det området, vill revirägaren instinktivt försvara det.

Det händer att katter slåss med varandra så att skador uppstår, men i filmerna från katternas kameror visar det sig att det vanligaste vid konfrontation är att katterna fräser åt varandra, tills en av katterna ger
sig.

Kan komma bättre överrens

Hos en familj, som hade flera katter som inte var släkt med varandra, uppvisades ett beteende som bröt mot trenden. Där verkade katterna använda samma område, samtidigt. De kunde till och med leka med varandra och putsa varandras päls. Sarah Ellis tror att det är ett beteende som kommer att bli vanligare bland katter.

– Domesticeringen gör att katterna behåller mer av det vi kallar juvenila drag. Så de spinner och leker mycket. Om våra tamkatter fortsätter att utvecklas så att de behåller mer av de här egenskaperna kan de komma
bättre överrens med varandra. Och vi är
precis i den punkten i tamkattens evolution, säger Sarah Ellis.

Inte alltid husdjur

Katter har inte alltid varit husdjur. Vi började leva sida vid sida för cirka 9 000 år sedan,
när människan började bruka jorden, och de fick arbeta för uppehället. Vi gav dem mat
och skydd i utbyte mot att de höll möss och råttor borta.

Vissa katter verkar ha kvar större delen av den jaktinstinkten, till exempel bondkatter som håller ladugården fri från ohyra. Men av de katter som följs i studien fångar de i snitt bara ett halvt byte per katt och vecka. Förklaringen kan ligga i kattmaten.

När katten är borta dansar en annan katt
på bordet

– En av de sakerna jag bev mest förvånad över var hur många katter som går in i andra katters hus. Jag vet inte riktigt hur många ägare som vet att katterna hälsar på, men
de gör det främst för att stjäla andra katters mat. Det kan vara en av förklaringarna till varför de tog så få byten. Katterna får redan en varierad kost för att de äter av varandras mat, säger John Bradshaw.

Det unika med den här studien är omfattningen och noggrannheten i den insamlade datan. Och forskarna ser tecken
på att våra katter håller på att förändras.

– När katten går ut genom kattluckan visar den upp vissa vilda beteenden så som jaktbeteende, men när den kommer in igen
är den ett domesticerat husdjur, säger Sarah Ellis.

 

 

Snacket går...

 

Här är det fritt att prata och det finns plats för alla för allmänt prat på Facebook-sidan.

 

 

 

 

 

Kul

En dag på staden.

Kaffe, jag är sugen på kaffe kände jag en dag och begav mig till stans café. RÖK FRITT stod det på en skylt och jag blev dumt stående och funderade. ”Ehh – får man röka här? Servitrisen, som var trött på sitt arbete och på dumma frågor himlade med ögonen och snäste: ”Läs på skylten där borta.”

Villrådigt sjönk jag tillbaka i en skön stol och gick igenom svaren jag fått på den kontaktannons jag skickat in veckan innan. Svaren var från: ”En brun hårig kvinna”, ”en sjuk gymnast” samt en ”full vuxen kamrer”.

Bland breven fann jag en inbjudan från en god vän. Kom ut klädd! Vad menade hon med det, klart att jag klär på mig innan jag går ut.

Efter kaffet vandrade jag vankelmodigt iväg och fick fart på benen då jag såg en skylt utanför dörren med texten: ”Häst skjuts på torget idag 14.00.” Med hjärtat i halsgropen begav jag mig till torget, bara för att upptäcka att hästen såg ut att må riktigt bra för att vara dödsdömd, den hade till och med en liten vagn med glada barn i bakom sig.

Jag travade vidare till storköpet för att handla. Kul potatis, kalv lever skuren i tunna skivor och snabb mat slank ned i min korg.

På klädavdelningen stod det textat ”Helly Hansen super under ställ”. Jag tittade till en gång extra under stället och funderade på om det verkligen var bra reklam för butiken att låta folk kröka till där. Det visade sig att kläderna även var märkta med etiketten ”Hand tvättas separat” men en förklaring till varför man inte kunde tvätta båda händerna samtidigt gavs inte.

Ett par byxor salufördes med orden ”Sten tvättade Levis jeans”. Det var snällt av Sten, tänkte jag för mig själv och fortsatte vidare in i butiken, där det såldes ”Jesus sandaler” som såg förvånansvärt hela och rena ut för att vara tvåtusen år gamla.

Vid mejerihyllorna stod det stolt textat ”Vi har sprätt ägg”. ”Jaså, har ni gjort det?” tänkte jag konfunderat och lade ner en ”skum tomte”, en rak apparat, en paj form och en halv akustisk gitarr i varukorgen. Ovanför kylen stod det ”Här har vi folk öl och läsk”. Så varma de måste ha varit, människorna som blivit placerade i kyldisken.

På väg mot kassorna funderade jag på att köpa en fasad flagga men avstod eftersom jag inte visste varför folk var rädda för den. När jag skulle betala stod det skyltat ”Vi behöver femtio öringar”. Jag funderade på om butiken blandat ihop fiskdisken med kassan, men tröstades av att butiken enligt sin reklam i alla fall hade ”svensk talande personal med grund utbildning”.

När jag lyfte upp mina matkassar förvånades jag över att den ”lätt majonnäs” jag nyss köpt var precis lika tung som vanligt. På väg ut ur butiken fastnade jag framför anslagstavlan där det på några lappar stod: ”Sjö nära tomt till salu”, ”Behöver du extra knäck på lovet?”. ”Fel sökning av din telefon, billigt” samt ”Tom dunkar, 50 kr”. Jag undrade i mitt stilla sinne varför och vad Tom dunkar för någonting. En liten annons i ena hörnet fångade mitt intresse. ”Jag uppfyller alla sex önskningar”, sa en kvinna och log stort emot mig från papperet. Jag suckade och tänkte: ”När jag var liten var det minsann bara tre önskningar”. Fast det var kanske andra sorters sagor.

Utanför entrén stod ”Vi har öppet mellan dagarna” och strax bredvid en skylt med texten ”Håll platsen flyttad”. Eftersom jag tänkt ta bussen hem så stannade jag till, plockade fram busskortet och funderade över vilka medborgare som hela tiden envisas med att flytta tillbaka hållplatsen till det ursprungliga stället.

På bussen hem stod det ”Vi tar inte emot tusen lappar”. Jag funderade på detta och kom fram till att 999 samer alltså skulle gå att klämma in i fordonet, även om några skulle få trängas bakom något som presenterades som ”skum släckare”.

Jag betalade min biljett och läste texten ”Växel i retur skål”.- Skål på dig själv, sa jag till busschauffören och varnade honom för att dricka i tjänsten.

Väl hemma kände jag mig som en sur puppa därför att världen är så svår att förstå. Jag lade mig i soffan som en riktig lat mask.

 

Tankar

En robot som ska hjälpa äldre med att plocka upp saker från golvet, hämta glasögonen eller medicinen eller larma grannen om man trillar. En sådan utvecklas just nu inom ramen för ett EU-projekt och om fyra till sex år hoppas forskarna att den ska vara klar och kunna köpas eller hyras till rimlig kostnad. Forskare vid Lunds Tekniska Högskola ser till att roboten utformas på ett sådant sätt så att den möter den äldre användarens behov och önskemål.

Jag tycker det är mycket intressant för framtiden!
– Är man gammal och lite skröplig men tillräckligt frisk för att bo hemma, underlättar det att få hjälp med enkla sysslor som man inte kan be om hjälp om hela tiden. Man kan se roboten som ett komplement till hemtjänsten – ett stöd som alltid är villig att hjälpa till och som bidrar till ökad trygghetskänsla, säger Susanne Frennert, doktorand i rehabiliteringsteknik vid LTH.

Under det senaste året har man undersökt hur äldre personer önskar interagera med roboten, bland annat i ett testlabb på LTH, där provanvändningen nu är i full gång. Susanne och hennes kollegor har också genomfört workshops, intervjuer och enkäter. Nästa år kör man igång tester i äldre människors hem.

Roboten ska alltså möta de behov som följer av ålderdomen; fallolyckor, yrsel, problem med att böja sig och i förlängningen mota rädsla för att röra sig fritt i hemmet. Den ska samtidigt vara flexibel så att den möter de individuella behoven, till exempel kunna lära sig känna igen viktiga föremål, var de brukar finnas och anpassa sig till hur frågvis den ska vara.
Fortsättning längre ner:

 

Horoskopet

Hur lycklig är du i dag:

 


 

Läsvärt

Fruset ögonblick (pocket)Den här lyssnar jag på som ljudbok i bilen nu. Att ha en ljudbok gör att vägen inte känns så lång. Jag är en mycket frekvent gäst på Bilblioteket. Skulle nog varit ruinerad om jag skulle köpt allt jag läst eller hört.

En mordgåta mitt i den svenska folksjälen När Seja väcks av telefonen tidigt en decembermorgon är det Åke, hennes ålderstigne granne. Hans gamla bil har slutligen rasat ihop på väg till jobbet. Dessutom har han hittat emassakrerad kropp vid en gammal bilverkstad. Tror hon att hon skulle kunna komma och hämta honom vid ICA i Gunnilse, så att han kan återvända till mordplatsen och prata med polisen? Han vill inte störa frugan, hon blir så lätt upprörd.
Sedan Martin lämnat henne har inte Sejas liv blivit riktigt som hon hade tänkt det, men hon vill inte lämna det lilla huset på landet där de skulle bo tillsammans. Nu är det bara hon och hästen Lukas. Långsamt har hon ändå börjat känna sig stark och fri i det nya livet.
Och så vänds allt upp och ner när hon och Åke rullar in på uppfarten till bilverkstaden, där polisen redan påbörjat sin undersökning. En rostig skylt vajar i vinden: Thomas Edells verkstad och skrot. Utan förvarning sköljer minnen från det förflutna genom Seja. Hon måste få se den döde.
Fruset ögonblick utspelar sig bland nedlagda leriga bondgårdar långt ute på den svenska landsbygden. 

Min musik

Musik är härligt. Det finns där alltid, gör en glad, ledsen och allt däremellan.

En gammal favoritskiva som jag har dammat av är "T-shirt" med The Crickets.

Litet smakprov tänker jag dela mig av här.

Annars är nog min musiksmak alltför blandad för att man ens skulle kunna kategorisera den...

 

 

 
 

 

En tanke för hälsa och välmående

Mat och mående

Man har sett att äta mat med långsamma kolhydrater bidrar till bättre koncentration, mer ork och ett stabilare humör.

Produktionen av serotonin ökar och det ger ett ökat välbefinnande och bättre sömn.

Du kan öka ditt intag av kolhydrater genom att äta mer grovt bröd, havrekli, grönsaker, rotfrukter, frukt, bönor, fullkornspasta och råris.

Grodor

Ingen av de omkomna hade livshotande skador
(Istället dog de av…???)
Källa: Svenska Dagbladet

Högsta Domstolen prövar manlig omskärelse
(Tur man inte är anställd där…)
Källa: Uppsala Nya Tidning

Inga spår efter skidåkare.
(Han måste ha flugit fram)
Källa: Bergslagsposten

Gynekolog hittade knarkgömma.
(Man frågar sig genast var….)
Källa: Örebrokuriren

Plus

Nu har vi köpt nya hjälmar så att barnen och jag är klara till att ut och cykla!

Minus

Lite rörigt på jobbet just nu med en ny omorganisation.

Jag vill vinna drömvinsten och starta en restaurang...

 

 

Jag tycker om att hålla mig uppdaterad om vad som händer omkring oss. T.ex följer jag hur det går för NASA´s Mars Science Laboratory Curiosity Rover. Den landade 6 augusti 2012 och jag följde landningen spänt :-) Om någon mer är intreserad så klicka in här på Curiosity´s sida. Det går att gilla för FB och sen få uppdateringar där.

En annan sida jag kan rekommendera är The Endless Universe.
Det finns helt fantastiska bilder att se på där.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fortsättning på Tankar:

– För att få acceptans hos målgruppen måste den ha en genomtänkt dialog, beteende och utseende. Vi tror att om roboten och användaren hjälper varandra, så kan acceptansen bli högre. Den ska vara glad, trevlig och rolig att använda, så att man vill använda den ofta och att den då finns till hands när man behöver hjälp eller sällskap, säger Susanne Frennert.

– Till en början är flera skeptiska. Men ganska snart skiftar nästan alla attityd. De vill verkligen kommunicera med roboten och gör det som med en medmänniska, säger hon. 

Till form och storlek påminner roboten om R2D2 från Star Wars; ett halvt ägg på hjul och ett huvud på 1,3 meters höjd. Roboten, som fått namnet Hobbit, är utrustad med en griparm, vilket är en teknisk landvinning – något motsvarande finns inte till en rimlig kostnad.
Man instruerar roboten genom att tala till den, t ex ”Hobbit, hämta… värktabletter”. Man kan också använda en pekskärm, vilken också kan användas för bildtelefonsamtal eller underhållning. 

Tekniken har huvudsakligen utvecklats vid Wiens tekniska universitet som också koordinerar projektet.

Projektet och roboten heter HOBBIT och involverar två universitet, två företag, ett forskningsinstitut och en äldreorganisation i Europa. En första prototyp finns framtagen och testas nu på LTH och i nästa fas ska en produkt utvecklas – hur snabbt den blir klar beror på vilka företag som vill vara med och färdigställa produkten, men inom fyra till sex år hoppas forskarna att den ska kunna användas. Prislappen förväntas landa runt 100 000:-. 

Något motsvarande i den prisklassen finns inte idag. Mobila robotar med en griparm kostar i storleksordningen en miljon kronor. På marknaden börjar det komma en del guide-robotar på museer, men de saknar en funktionell arm och kan inte användas för Hobbits uppgifter.

För mer information, kontakta Håkan Eftring, 046-222 40 96, hakan.eftring@certec.lth.se; Susanne Frennert 046-222 80 78, 0703876838, susanne.frennert@certec.lth.se. Projektets hemsida: www.hobbit-project.eu . För högupplösta bilder av roboten med testdeltagare, besök Lunds universitets bildbank https://bildweb.srv.lu.se/login/ logga in med ”press” ”press” och skriv ”Hobbit” i sökfältet.

Roboten Hobbit hjälper äldre hemma. Man kommunicerar med den genom att prata eller skriver på skärmen.

Gamla Tankar hittar du här:


På TV


Intressen


Jag tycker mycket om att läsa och lära mig mer. kunskap är ju som bekant lätt att bära. På sistone har jag börjat kika på kurser på https://www.coursera.org/. Med 542 utbildningar och 5,5 miljoner studenter täcker det de flesta av mina intresseområden :-)

Här är några av mina utbildningar

 


------------------------

------------------------

 


Blandat


Dagens gåta


Dagens ordspråk


Dagens raggningsreplikSatsa på D-vitamin
Under vinterhalvåret är det särskilt viktigt för oss som bor långt på nordliga breddgrader att få i oss D-vitamin genom kosten, då solen endast förser oss med D-vitamin under sommaren. Främsta källan är fet fisk som lax och makrill men även vissa berikade mejeriprodukter samt ägg och kött bidrar med en del.

Satsa på olika färger
Ät rikligt med grönsaker i olika färger. Komponerar du en färgglad tallrik får du i dig ett brett urval av vitaminer, mineraler och antioxidanter som din kropp behöver. Broccoli, vitkål, ärtor, avokado, lök och paprika är bara några goda och nyttiga exempel som kan användas i matlagningen eller som tillbehör.

Begränsa intaget av "tomma kalorier"
Detta råd gäller egentligen året om men tål att sägas mer än en gång. Snabbmat, läsk, godis, glass och chips bidrar med mycket lite näring och kortvarig energi. Välj bort dessa i så stor utsträckning som möjligt och ät vanlig mat då du blir hungrig så gör du din kropp en stor tjänst.

Politik


Är du intresserad av politik? Här finns mina tankar om politik samlat.


 

Arbetsmiljö

Lite om arbetsmiljö...

Det är arbetsgivaren som ansvarar för att verksamheten bedrivs på ett sådant sätt att ohälsa och olycksfall förebyggs och att arbetsmiljön är god. Arbetsmiljöverkets inspektionsbesök syftar till att stärka arbetsplatsens egen förmåga att förebygga risker samtidigt som arbetsgivaren får besked om vad som behöver göras. Verket inspekterar vanligen de arbetsplatser som vi bedömer vara riskutsatta men arbetar också i projekt och kampanjer som övergripande berör särskilda problem eller branscher.

Normalt är inspektioner föranmälda med brev eller telefonsamtal och de informerar då om vad inspektionen innebär och om var information finns att hämta på r hemsidan, till exempel broschyrer och checklistor som kan vara till hjälp när arbetsgivaren förbereder sig.

Ett inspektionsbesök på arbetsplatsen är ett mycket viktigt tillfälle för dialog mellan inspektör, arbetsgivare och skyddsombud. Inspektören lyfter fram och åskådliggör de brister som finns i verksamheten. Inspektören förklarar också vilka riskerna är och informerar om vilka regler som gäller. Det innebär att inspektionsbesöket i praktiken ofta får formen av en instruktiv demonstration av åtgärdsbehoven samtidig som arbetsgivaren och skyddsombuden ges möjlighet att ställa frågor så att det fortsatta arbetet med att förbättra arbetsmiljön underlättas. 
Inspektören spelar vid besöket en viktig roll som kommunikatör för att få arbetsgivaren medveten om behovet av förbättringar och att ha ett aktivt systematiskt arbetsmiljöarbete.

I det skriftliga inspektionsmeddelande som skickas efter inspektionen beskrivs bristerna och det lämnas vanligtvis också hänvisningar till informationskällor som kan stödja arbetsgivaren i åtgärdsarbetet. 
Normal begärs skriftlig återkoppling av åtgärdsarbetet en viss tid efter inspektionsbesöket.

När Arbetsmiljöverket följer upp hur besöket fungerat så är de flesta mycket nöjda med besöket. Ett inspektionsbesök skapar ofta ett fördjupat medvetande hos arbetsgivaren om vad som krävs för att uppfylla lagar och regler och ha en god arbetsmiljö som förebygger ohälsa och olyckor.